Menu
Your Cart
Een lamp met een lichtsensor geeft u 's nachts ook licht, de ECOWALK uitvoering doet dit ook maar


de ECOWALK kan dimmen tot 10% van de normale lichtopbrengst, dit levert een energiebesparing op.

Inspectie noodverlichtingsarmaturen

Inspectie noodverlichtingsarmaturen:

Een inspectie vindt minimaal 1 x per jaar plaats of direct na een wijziging van de noodverlichtingsinstallatie, om vast stellen of het systeem aan de vereiste normen voldoet.

Tijdens deze inspectie controleer je:

Of het armatuur zelf in goede staat verkeert.

Of het armatuur op de juiste plaats en is deze gemonteerd volgens de voorschriften.

Of de juiste vluchtrouteaanduiding gebruikt wordt. NEN-EN-ISO 7010

Of de herkenningsafstand van het pictogram correct is ? De juiste afstand bereken je door de hoogte van het pictogram met 200 te vermenigvuldigen als er intern aangelichte armaturen zijn toegepast.

Bij extern aangelichte armaturen dient de hoogte met 100 vermenigvuldigd te worden. Let ook op de omgeving. Het gezichtsveld mag niet belemmerd zijn door obstakels.

Of er sprake is van een foutmelding. Bij een zelftest armatuur geeft één of meerdere leds aan wat de eventuele storing is. Een continu brandende groene led betekent bij alle merken dat de armatuur in orde is.

Of er doormiddel van het vaststellen van de laatste controledatum is op te maken dat aan de onderhoudsintervallen voldaan is.

OF het armatuur niet te heet wordt door een controle van de directe omgeving.

Of er door overbelasting van de accu of defecte elektronica de temperatuur te hoog is opgelopen in het armatuur waardoor er schade aan het armatuur ontstaan is.

Of het armatuur de juiste IP waarde heeft (stof- en waterdichtheid) voor de plek waar deze hangt bijvoorbeeld:In kantoren – minimaal IP20

Bij zwembaden – minimaal IP65/66
In kleedkamers met een open doucheruimte – minimaal IPx4 (of minimaal IPx5 als de ruimte met een slang wordt gereinigd)
Onder een overkapping – minimaal IP23


Functietest:

Omschakelen naar noodbedrijf:

Een noodverlichtingsarmatuur wordt automatisch ingeschakeld bij spanningsuitval. Dit test je door de armatuur spanningsloos te maken of de testknop in te drukken. 

De responstijd is de interval tussen het uitvallen van de stroom en het inschakelen van de noodverlichting: binnen 15 sec op 100%.

Automatisch testende armaturen hoeven niet te zijn voorzien van een testknop omdat die zichzelf testen.

LED-lichtbronnen hebben een maximaal aantal branduren. Na die tijd zullen de lichtbronnen mogelijk nog wel branden, maar de lichtopbrengst is dan voor noodverlichtingstoepassing niet meer toereikend. In de praktijk wordt dan het gehele armatuur vervangen.

Let op bij het openen en vervangen dat er geen vette vingerafdrukken en stof achter worden gelaten; dit beïnvloedt de lichtopbrengst.


Leeftijd armatuur:


De leeftijd van de armatuur is veelal terug te vinden aan de binnenzijde, op de printplaat of op het typeplaatje.

Bij LED-armaturen is de lichtopbrengst na 100.000 uren permanent branden zo ver teruggelopen dat vervanging na 10 tot 12 jaar noodzakelijk is.


De accu’s dienen preventief na 4 jaar vanaf de leverdatum vervangen te worden.


Afronding controle:

Het onderhoud rond je op de volgende manier af:

Vuiligheid verwijderen en vingerafdrukken voorkomen

  • Gebruik bij voorkeur handschoenen en verwijder vingerafdrukken. 
  • Breng een onderhoudslabel aan

  • Alle relevante gegevens vastleggen

Door de status van een noodverlichtingsinstallatie vast te leggen, bouw je een onderhoudshistorie op om later op terug te vallen.

Notification Module
Wij gebruiken cookies om het gebruik van onze webwinkel te faciliteren/ het inloggen op onze website te vergemakkelijken/ uw instellingen en voorkeuren te onthouden. U kunt deze cookies uitzetten via uw browser maar dit kan het functioneren van onze website negatief aantasten.

Start hier een app gesprek

welkom bij de app van MultiLicht